Znana letošnja prejemnika Nagrade Nede Pagon za knjižnega urednika/urednico

Znana letošnja prejemnika Nagrade Nede Pagon za knjižnega urednika/urednico

Nagrado za izjemne uredniške dosežke v zadnjih petih letih prejme Amelia Kraigher, odgovorna urednica pri založbi /*cf.

Nagrado za uredniški opus prejme dr. Matevž Kos, eden najvidnejših slovenskih urednikov humanističnih in esejističnih del izvirne in prevodne knjižne produkcije.

Podelitev nagrad bo izvedena na posebni slovesnosti v času 39. Slovenskega knjižnega sejma, ki bo od 21. do 26. novembra na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani.

Nagrada Nede Pagon je nagrada urednicam/urednikom, ki svoje pomembno delo opravljajo s posebnim spoštovanjem do knjige, bralcev in avtorjev, pa tudi do besede, vednosti in misli.

Odbor za Nagrado Nede Pagon je v aprilu objavil razpis in z njim povabil k predlaganju kandidatov/kandidatk. Delo knjižnih urednikov pogosto ostaja nevidno in spregledano v senci avtorjev in založb – prav uredniško delo pa poskrbi za celovito uresničitev avtorjevih estetskih in duhovnih ambicij in jih posreduje bralcem. Brez tega bi bile knjige polizdelki. Zato si delo knjižnih urednikov zasluži posebno priznanje in pozornost javnosti.

Nagrada je poimenovana po Nedi Pagon (13. 4. 1941 – 26. 10. 2020), ugledni slovenski sociologinji, filozofinji, prevajalki, publicistki in dolgoletni knjižni urednici, zlasti na področju humanistike in družboslovja.

Ustanoviteljice nagrade so Studia humanitatis, Beletrina in Bukla.

Nakupovalna košarica
Scroll to Top